Selecteer een pagina

 

Ik vroeg in een story op sociaal-media verleden week wat zou jij willen veranderen? Het maakt niet uit wat. Marjan had gereageerd met dat ze graag van de kaas af wou blijven. Ze wou dit zo graag beperken maar dat lukte haar gewoon echt niet.

Dit gaf mij de kans om hier op te reageren en ik vond dit een interessant onderwerp, We weten inmiddels dat er bepaalde voedings-middelen zijn waar we niet van af kunnen blijven. Maar zoals kaas en zuivel iets wat elke Nederland dagelijks eet, want blijf vooral af van de boterham met kaas af! Dus ik ging op onderzoek uit.

Is Kaas en zuivel nu wel of niet verslavend? Ik zal het zo eenvoudig mogelijk aan je uitleggen. Je kunt niet en mag niet zeggen dat het verslavend Is, door het effect van de melksuikers in de kaas deze worden door verwerking in het lichaam op precies de zelfde manier als suiker behandeld. Bloedsuiker pieken kunnen voor onbalans zorgen in ons lichaam iets wat je eigenlijk niet wilt

Toch is er nog iets anders aan de hand. Als je kaas eet of andere zuivel producten dan komen er bepaalde stofjes vrij die ons beloningsysteem stimuleren waarddoor wij een fijn gevoel krijgen. ah! dit is bijzonder. Welke stofjes zijn dit? Wat doen ze precies?

 

Exorfinen en erfinen dit zijn morfineactige stofjes

Exorfinen werken net als morfine pijnstillend deze stofjes haalt ons lichaam uit onze voeding. We kunnen dit alleen uit voeding halen en deze stoffen kunnen onze lichaam behoorlijk in de war brengen. Voor ik hier mee veder ga wil ik je iets vertellen over endorfinen dit zijn stofjes dit zijn neurotransmitters die pijnstillen en ons een fijn gevoel geven.

Endorfinen worden dus zelf door ons lichaam zelf aangemaakt. Neurotransmitters genoemd maken onze eigen morfine aan voor ons beloningsysteem (goed gevoel). Dit proces speelt zich allemaal af in onze hersenen. Misschien heb je wel eens gehoord van de neurotransmitters dopamine en serotonine.

dopamine is het beloningsstofje en serotonine is ons gelukshormoon.

Exorfinen spelen een rol binnen ons beloningssysteem: Exorfinen komen uit de voeding

Het vervelende van de exorfinen is dat ze niet alleen ons beloningsysteem misleiden maar ook meerdere functies zoals de werking van insuline, stres hormonen en het immuunsysteem. Ze zorgen voor behoorlijk veel overlast. Het vervelend is, je heb het niet door.

Caseïne

In melk en kaas komt dus exorfine voor deze stof noemt men caseïne. Dit is een eiwit deze vorm van eiwit zit komt in hoge mate voor in koemelk. Caseïne als deze afgebroken wordt kan deze veranderen in een aminozuur casomorfine.

Dit is een neefje van morfine en heroïne.  Deze is een exorfine waardoor je eerst een goed gevoel geeft en als dit afneemt voel jij je moe of zelfs depressief( dit kan hé) Dit zijn symptomen.

Casomorfine wordt ook wel zuivelcrack genoemd vanwege het effect. Je kunt je voorstellen dat dit effect Van pas komt dus moeder koe en Jong. In de natuur is deze band van levensbelang om te overleven.

Snak jij soms naar een blokje kaas of een boterham met kaas?

Als jij dus een goed gevoel krijgt van het eten van Kaas en zuivel (exorfinen), dan is de kans groot dat jou lichaam deze exorfinen,

niet goed afbreekt. Je voelt je dan even tevreden maar niet veel later heb je weer behoefte om iets te eten. Verslaaft is een zwaar woord, toch lijkt dit effect hier veel op.

Hoe sterker het verlangen, hoe meer je van deze exorfine stoffen nodig bent. Vooral vrouwen met een oestrogeendominatie kan dit effect van exorfinen versterkt zijn. Heb jij het gevoel dat je verslaaft bent aan kaas of zuivel?

Zou je dus willen stoppen bouw dan langzaam en kijk niet raar op dat dit wat mentale kracht kost.

Als je een poosje gestopt bent zul je verbaast zijn

  • helder hoofd

  • geen opgeblazen buik

  • gewicht-verlies

Wat kan je dan als gezonde alternatief nemen?

Als je dus de beslissing hebt genomen om te minderen of een tijdje te stoppen. Hoe vervang je dan kaas of zuivel? Ik zal je een paar opties geven.

Ook als je liever niet stopt omdat je daar al een gevoel van paniek ervaart, want wat moet ik dan snacken of wat doe ik dan op mijn boterham of wat eet ik dan als ontbijt. Probeer dan om koeiezuivel, vooral melk te minderen of te vervangen door gieten of schapenmelk. Deze zuivel is anders opgebouwd waardoor het makkelijker voor ons lijf te verteren is.

Koop altijd volle zuivel producten, liever geen magere, omdat vetten zorgen ervoor dat vitamines en mineralen beter worden opgenomen.

Conclusie

Dus kan kaas en zuivel een verslavend effect hebben? Ja helaas wel door de morfine achtige stofjes. Doe hier je voordeel mee en kijk iets bewuster naar voeding.Voeding kan ons ziek maken maar ook gezond houden. Wil je toch graag af en toe kaas? Neem dan van een geit ,schaap of buffel.

Je hebt vele producten nog zoals feta, ricotta en schapenkaas en geitenkaas.Dan heb je nog Halloumi deze ie gemaakt van een mix van schapen- en geitenmelk. Dan heb je nog mozzarella gemaakt van buffelmelk.

Parmezaanse of boerenkaas gemaakt van rauw-melkse kaas van de koe, deze is niet gepasteuriseerd hierdoor heeft deze kaas gezondheids voordelen. Probeer ook eens Edel-gistvlokken dit is een plantaardige variant geschikt voor veganisten te gebruiken als geraspte kaas.

Mijn naam is Margriet en ik help vrouwen die graag met hun gezondheid aan de slag willen bewuster te worden wat ze nu eigenlijk in hun mond stoppen.

Toch blijkt in de praktijk dat bepaalde voeding veel invloed heeft op ons gewicht, hormonen plus algehele gezondheid. Wat kan er dan mooier zijn dat je handvaten aangereikt krijgt voor je leefstijl opdat je gezond door het leven kunt gaan.

 

 

 

 

 

 

 

margriet blog- eetmetliefdevoorjelijf.nlMijn naam is Margriet mijn grote passie is voeding. Ik vertel hier graag over en vooral wat voor waarde het heeft voor je gezondheid. Wil je graag eens in gesprek met mij meld je dan aan voor een gratis sparsessie. Ik weet zeker dat ik je 3 tips kan aanreiken waar je morgen al mee kunt beginnen.

Margriet

 

9 + 10 =