Selecteer een pagina

kopje-thee-drinken-eetmetliefdevoorjelijf.nl

Eten, drinken, bewegen en slapen is een basisbehoefte voor ons als mens. Dit is een natuurlijke beweging van ons. In de oertijd, (ons lijf werkt nog steeds volgens dit principe) zorgde het zoeken naar eten nogal wat moeite. Als vrouw ging je opzoek en als man ging je jagen. Ook moest je soms hard rennen of in bomen klimmen om geen voedsel te worden voor een roofdier.

Om te slapen moesten je ook vaak op zoek naar een veilige plek.

Nu kun je eigenlijk altijd wel eten pakken we lopen naar de keuken en trekken de koelkast open, we hoeven niet meer weg te rennen voor gevaarlijke dieren.
Slapen kunnen we in alle veiligheid van ons huis op een zacht matras.
Tegenwoordig kunnen we al onze basisbehoeften vinden op elke straathoek.

Er is dus nu een overvloed aan eten en er is weinig beweging voor nodig om aan eten te komen.

Wat verstaan we onder gezond?

Gezonde voeding is alles wat kan groeien en wat beweegt. Dus groenten, fruit, vlees, wild en vis. Eten wat fabriek matig is gemaakt kun je niet echt als voeding zien. Het gaat echt onbewerkte voeding.

Maar waar denk jij aan als het om bewegen gaat?
Dit vraag ik mijn klanten wel eens en dan krijg je te horen, sporten, wandelen, huishouden, werken. Het heeft inderdaad allemaal te maken met beweging en ja het heeft een bepaalde werking op ons lichaam.

Uit eindelijk ie elke ademhaling en elke hartslag al beweging. Alleen wat is nu gezond?

Bewegen

Kijk nu eens naar beweging als was het voeding. Doordat we ons bewegen zorgt dit er voor dat we onze bloedsomloop in beweging zetten en daarmee ontstaat een goed transport van allerlei voedingstoffen door ons lichaam.

Ik zeg ook heel vaak Variatie is het toverwoord! Hoezo variatie Margriet? Variatie in je eetpatroon zorgt ervoor dat ons lichaam en alle onze cellen gezond blijven door alle essentiële voedingsstoffen. Zouden we altijd het zelfde eten krijgen we nooit genoeg verschillende voedingsstoffen om ons lichaam optimaal te kunnen voorzien van bouwstoffen. Deze kunnen dan weer ervoor zorgen dat we weerbaar blijven.

Net als gevarieerde beweging zorgt ervoor dat ons lijf en elke cel in conditie houdt.
Eenzijdige beweging of constant dezelfde houding, zoals zitten, geeft een ongunstige werking op onze cellen.

natuurlijk bewegen hoezo -brein

Oerbrein

Ons oerbrein is voor overleving, dit is een instinct dat altijd opzoek is naar energie. De snelste manier om aan energie te komen is door suikers te eten. Dus snelle koolhydraten, zoals brood, rijst ,pasta en zoetigheid. Want dit geeft ons in een keer energie. Dit had de oermens niet altijd voorhanden maar wij wel!
Energie hebben we nodig om te kunnen bewegen, te denken, beslissingen te nemen, ons lichaam functies te laten draaien, dit zijn wel de meest belangrijke functies. Voor het Oermens was het vooral belangrijk dat die weg kon rennen als er een leeuw voor zijn neus stond.

Wij kunnen naar een la lopen en pakken iets als we trek hebben zo als zoetigheid of snacks. Dit is tegenwoordig de snelste manier. Het zit in heel veel producten maar dat sprintje om weg te vluchten hebben we nu niet echt meer nodig. Door deze behoefte hoeven wij niet echt weg te rennen.

Wat je dus nu ook ziet is dat velen meer suiker binnen krijgen dan nodig is. Ons brein is nog steeds ingesteld op dat suiker nodig is om te overleven. Dus ons oerbrein is dus nu ook nog steeds druk op zoek naar suikers. Toch kan ons lijf ook overstappen van een suikerverbranding naar een vetverbranding net als bij de Oermens. Dit natuurlijk mechanisme kun je alleen maar voeden door geen tot matig gebruik van toegevoegde suikers aan je eetpatroon toe te voegen.

Natuurlijk bewegen

Je hebt hier kunnen lezen over beweging als voeding en wat dit doet met ons lijf. Maar wat is nu natuurlijke beweging zodat je gezond en gevarieerd beweegt. Natuurlijke bewegingen zijn die bewegingen waarvoor we zijn gemaakt. De natuurlijkste beweging die we kennen is lopen. Lopen heeft de mens altijd al gedaan. Nu in deze tijd hoef je niet altijd te lopen, we hebben de beschikking over een auto, fiets en trein. Door al deze vervoermiddelen komen we overal en met gemak. We komen zo overal waar we maar heen willen.

Alleen missen we daardoor wel de meest gezonde beweging zoals lopen.

De voordelen van wandelen zijn:

=

Versterkt botten en gewrichten

=

Vergroot onze conditie

=

Goed voor geheugen

=

Verbeterd ons gewicht

=

Activeert onze bloedsomloop

=

Verbeterd onze spijsvertering

=

Verbeterd onze slaap

=

Verbeterd onze gemoedstoestand

=

Versterkt onze detox -capaciteit (Lymfestelstel)

Wat zou je zelf kunnen doen?

Nu begrijp je dat natuurlijk bewegen net als gezonde voeding belangrijk is voor ons lijf.
Hier is ons lijf voor gemaakt en we kunnen ons zelf een groot plezier meedoen door meer te bewegen. Doe het stapje voor stapje, Ik zet bijvoorbeeld mijn auto altijd verder weg van de ingang van de supermarkt. Of laat hem staan als je ook kunt fietsen. Pak niet de lift in de lat maar pak de trap.

Zo maak je meer stappen en beweegt jij gezonder

Andere opties zijn:

=

In de keuken b.v. zet alles wat je vaak gebruikt lager of veel hoger zodat je moet hurken of knielen. Of je moet je flink uitstreken als het hoger staat om je favoriete thee mok te pakken.

=

Ga eens af en toe op de grond zitten tv te kijken, koffie drinken of als je aan het surfen bent op internet. Is dit niet mogelijk pak dan een laag krukje. Of ga steeds op een andere manier zitten. Mijn moeder werd wel eens gek van ons omdat we niet lang stil zaten. Hahaha dus erger jij je eraan bedenk dat het een goed idee is van je kinderen.

=

Gebruik iets minder een keukenmachine. Groenten kun je ook snijden heel simpel maak je dan meer gebruik van je hand coördinatie.

=

Als je bureau werk hebt. Is het een idee om een sta bureau te gaan gebruiken zodat je tijdens je werk met een klein opstapje onder je bureau zo nu en dan je voet opzet. Na een tijdje schuif je het opstapje naar je andere voet.

Zo creëer je beweging en meer afwisseling

margriet blog

Liefs Margriet